Compania Unior-Tepid, lider pe piata de distributie a sculelor de mâna din România si-a propus în acest an sa actioneaze pentru echilibrarea în vânzari a nivelului de stoc pe brand-urile din portofoliu, acordând o atentie speciala programelor de scule cu destinatii pe domenii specializate. Programele Minotti, AMPCO si Carltsoe, destinate pentru utilizarea în domenii strict reglementate – Atmosfere Explozibile – 94/9/EC – sunt reprezentate in Romania de compania Unior-Tepid pe baza de exclusivitate. Denumite în mod curent scule antiexplozie, acestea sunt fabricate din aliaje Aluminiu-Bronz (AlCu) si Beriliu-Cupru (BeCu).

Gratie acestor fabricanti – Metallurgica Minotti, nivel European, AC SAFETY TOOLS, nivel mondial – oferta Unior-Tepid de scule antiexplozie are caracter exhaustiv pe piata României, cuprinzând practic ce mai variata gama de produse si tipodimensiuni.

Utilizarile cele mai importante ale sculelor antiexplozie sunt în industria petrolului si gazelor, rafinarii petrochimice, rezervoare de petrol, retele de gaz, mine, depozite de carburanti, fabrici de munitie,  marina, industria chimica, industria vopselei si emailului, industria alcoolului, farmaceutica, în general, aceste scule conform reglementarilor in vigoare fiind obligatoriu a se utiliza în toate locurile implicate de prezenta elementelor periculoase, ca: materiale inflamabile, gaze, explozivi, apa de mare, etc. Viata muncitorilor si a tehnicienilor este pusa în pericol de scânteile provocate de sculele din otel, a caror utilizare este periculoasa în aceste medii.

Categoriile de zone cu pericol de explozie clasificate conform ATEX Directive 94/9/EC, în functie de frecventa si durata unui mediu exploziv, vizate pentru utilizarea sculelor sunt: zona 0; zona 1; zona 2; zona 20; zona 21; zona 22. Dintre aceste zone, doar Zona 0 nu este acoperita de aliajele Bronz- Aluminiu, dar este cunoscut faptul ca acest mediu exploziv se întâlneste foarte rar. Din experienta noastra în relatia cu producatorul european Metallurgica Minotti recomandam recurgerea la Beriliu ca si element de aliere în componenta sculelor antiexplozie, doar în cazul în care activitatea acopera si zona 0 de pericol. În mod obisnuit aliajelor CuBe li se atribuie, mai mult sau mai putin întemeiat, o durabilitate mai mare atribuita decît a celor din CuAl, dar aceasta caracteristica este pusa serios în balanta de subdimensionarea la limita a sculelor antiexplozie, din motive legate de costul ridicat al Beriliului.

Înfiintata în 1924, Metallurgica Minotti ofera aliajul Aluminiu-Bronz, denumit MZW (patent propriu brevetat in anul 1955), special conceput pentru a îmbunatati performantele sculelor antiexplozie. Cea mai mare parte a acestora sunt fabricate din aliaj Aluminiu-Bronz,   (chei, clesti, ciocane, menghine, etc), doar sculele de taiere (dalti, cutite, dornuri, s.a), sunt fabricate din aliaje Beriliu-Cupru, din ratiuni de protectie a sanatatii.

Certificarile de calitate date de RINA SpA (autoritatea cheie a organizatiilor internationale cu birouri în peste 60 de tari din întreaga lume), Marina Militara Italiana, Consiliul Italian de Prevenire a Accidentelor, la care se adauga verificarile laboratorului in-house acreditat pentru teste de calitate, precum si respectarea cu strictete a Directivelor Europene ATEX cât si a Ghidului de Bune Practici pe tot parcursul procesului de fabricatie, fac din brand-ul Minotti o marca sigura, garantata 100% în exploatare.

Datorita materialelor din care sunt fabricate cele doua aliaje, sculele antiexplozie nu pot ajunge la performantele mecanice al celor traditionale, din otel, motiv pentru care utilizarea lor trebuie sa se faca fara suprasolicitare, în regim de lucru controlat. Sculele antiexplozie Minotti sunt proiectate însa sa respecte maximul prevazut in normele DIN pentru sculele din otel în ceea ce privesc cotele dimensionale de gabarit, ceea ce le confera un plus de robustete si rezistenta,  comparativ cu sculele similare din aliaje BzAl de provenienta asiatica, care, în genere, chiar daca ajung sa se raporteze la norma DIN, sunt subdimensionate (prin raportare la minimul prevazut pentru aceste cote, ori chiar sub acesta). Noi credem ca aceasta subdimensionare nu poate fi „compensata” în practica/în utilizare prin fabricarea sculelor din aliaje CuBe, elementul de aliere Beriliu ducând la cresterea duritatii sculei în detrimentul proprietatilor mecanice prevazute de standarde.

Aceasta grija brand-ului Minotti de a asigura caracteristici tehnice superioare sculelor antiexplozie, capata valente superioare în cazul în care exista doua norme valide pentru acelasi tip de produs. Astfel, cheile duble fixe din otel se fabrica în doua variante, dupa cum se raporteaza la norma specifica DIN: 895 ori 3110. Pentru ca norma DIN 895 prevede dimensiuni constructive de gabarit mai mici decât norma DIN 3110, în considerarea materialului de fabricatie, aliaj neferos, producatorul Minotti fabrica sculele respectiv prin raportare la DIN 3110, asigurând proprietati mecanice superioare sculelor. De asemenea, procedeul tehnologic folosit la fabricatia sculelor antiexplozie Minotti – prin forjare din material extrudat – comparativ cu fabricatia prin turnare ori alte tehnici, folosite îndeobste la sculele de provenienta asiatica, permite brandului Minotti caracteristici mecanice superioare prin orientarea fibrei, asigurându-se beneficii la solicitarile de moment, impact, îndoire.

Aliajul propriu MZW contine max 4% fier în componenta pentru a conferi caracteristici de rezistenta la tensionare. Un alt avantaj oferit de aliajul MZW este dat de maiestria elaborarii: fierul este atât de fin atomizat încât greutatea aliajului este mica iar permeabilitatea magnetica este foarte joasa. Proprietatile antimagnetice ale sculelor Minotti sunt renumite între utilizatorii acestora: genisti, spitale (tomografie axiala), centre de transmisii radar, masini de testare nucleara.

Printre alte avantaje oferite de MZW se numara si proprietatile antirupere superioare. Unii utilizatori cauta în special pentru unelte de taiat sau de lovit duritati extreme considerând gresit ca aceasta caracteristica ar asigura o mai lunga durata de functionare. Duritatea mai mica a aliajului MZW comparativ cu aliajele BeCu,  nu permite crearea de conditii de rupere de aschii din scula (un pericol pentru siguranta operatorului), o duritate mai mare venind în contradictie cu ductilitatea aliajului. De asemenea, aliajul MZW este renumit pentru rezistenta sa la coroziune, respectiv, la apa sarata de mare, ceea ce face sculele utilizabile si pe vapoare sau porturi.

Aliajele de BeCu sunt utilizate în fabricatia sculelor antiexplozie cu multa precautie de producatorul european Minotti, in considerarea faptului ca Beriliul este un metal toxic, în mod special sub forma de pulberi in procesul de fabricatie, dar chiar si ca element de aliere in scula, prin contact indelungat cu mana utilizatorului. Sculele antiexplozie Minotti sunt în cea mai mare parte fabricate din aliaj Bronz – Aluminiu  (chei, clesti, ciocane, menghine, etc), doar sculele de taiere (dalti, cutite, dornuri, s.a), sunt fabricate din aliaje Cupru-Beriliu, din ratiuni de protectie a sanatatii. Acest element de aliere confera sculelor proprietati ca: duritate, elasticitate, durabilitate marite, dar si cost mai mare datorita materialelor rare folosite în aliaj. Aliajele pe baza de Bronz- Aluminiu, au avantajul ca elimina aceste pericole de intoxicare profesionala pe care le prezinta aliajul Cupru-Beriliu, pastrându-si proprietatile mecanice si Antiex. Desi Beriliul, usor de gasit de altfel, este un element de aliere ce scumpeste produsul, totusi costurile de fabricatie scad per produs din cauza faptului ca acest aliaj este mai usor de prelucrat decât aliajele Bronz-Aluminiu.

În contextul preocuparilor îmbunatatirii directivelor ATEX, pe plan european, în scopul prevenirii accidentelor de munca si a îmbolnavirilor prefesionale, în ultima perioada de timp au aparut tot mai multe avertizari referitoare la pericolele pentru sanatate pe care le reprezinta pentru utilizatorii de scule, Beriliul, ca si element constitutiv al aliajului Cupru-Beriliu. În acest sens, recomandam accesarea Fisei cu Date de Securitate emisa de Materion Brush Inc., USA, la data de 28 Iulie 2015, care a testat amestecul Cupru-Beriliu din punct de vedere al caracteristicilor fizice, pericolelor pentru sanatate si mediul înconjurator. Potrivit cercetarilor recent efectuate de compania americana, aliajul de baza Cupru-Beriliu trebuie etichetat în conformitate cu Regulamentul CE nr.1272/2008 amendat:

 

 

datorita pericolelor pentru sanatate evaluate, cauzate de toxicitatea amestecului, care prezinta un risc semnificativ de cancer. Efectele nocive ale utilizarii aliajului Cupru-Beriliu asupra sanatatii, determina luarea masurilor speciale de precautie, fiind interzise utilizarile profesionale în domeniul public (administratie, învatamânt, divertisment, servicii, mestesuguri), dar si în domeniul privat (public larg, orice consumator).

AC SAFETY TOOLS, detinator al celor doua programe de scule antiexplozie AMPCO si Carltsoe acopera întreaga gama, deopotriva scule fabricate din aliaje Aluminiu-Bronz si Beriliu-Cupru.

Programul AMPCO Safety avand sloganul/deviza “Together we make your work safer”, îsi are obârsia în AMPCO METAL GRUP/ American Metal Product Company, având locatiile principale în SUA, Franta, Olanda, Elvetia. Este liderul mondial în scule antiexplozie din anul 1922, oferind cea mai larga gama de produse. Aliajele Aluminiu-Bronz si Beriliu-Cupru sunt furnizate de societatea AMPCO Metal din cadrul grupului, fiind certificate de Federal Institute for Materials Research and Testing si garantate a fi folosite in mediile potential explozive ATEX. Fabricatia AMPCO se distinge  prin 100% trasabilitate: monitorizarea pe întregul flux de fabricatie;  marcarea sarjelor de aliaj; pastrarea esantioanelor de aliaje si a probelor martor pe o perioada minima de 2 ani; rapoartele de testare privind compozitia chimica a elementelor de aliere si proprietatile mecanice specifice sculelor antiexplozie (verificari ale duritatii, permeabilitatii magnetice, elongatiei, individual-dimensionale) însotesc în mod obligatoriu fiecare livare.

Principalele proprietati ale sculelor antiexplozie: antiscantei, antimagnetice si rezistente la coroziune, se regasesc din plin la sculele AMPCO.

Respectarea cu strictete a normelor DIN/ISO de referinta pentru principalele scule de mâna din otel (pentru chei: DIN 3113, DIN 895, DIN 894, DIN 897, DIN 837, DIN 3111, DIN 7444, DIN 133, DIN 911, DIN 3112, DIN 22417, DIN 1810, DIN 14822, DIN 87311; pentru clesti: DIN 5244/ISO 5746, ISO 5745, ISO 9343, DIN 5248/ISO 5745, DIN 5231/ISO 8976, DIN 5249/ISO 5745, DIN 5254, DIN 5256, DIN 5234/ISO 6748, DIN 5238/ISO 5749, DIN 5241/ISO 9243, DIN 5238/ISO 5749, DIN 5241/ISO 9243, DIN 5247, DIN 5234, ciocane: DIN 1041, DIN 1042, DIN 6475, DIN 5108 ), face ca sculele antiexplozie AMPCO sa fie solicitate de jucatori importanti din economie care activeaza în zone cu potential risc de explozie.

AC SAFETY TOOLS fabrica sculele antiexplozie atât din aliaje Bronz-Aluminiu cât si Cupru-Beriliu. Realitatea din ultimii ani în Europa si în Statele Unite releva evitarea pe cât posibil a utilizarii Beriliului în aliajele din care se fabrica în mod curent sculele antiexplozie, motiv pentru aceasta companie atentioneaza pe site-ul propriu cu privire la politica de dezvoltare a unor aliaje alternative celor cu Beriliu, dar – foarte important – whitout any compromise on the performance of the product.” Strategia celui mai mare producator de scule antiexplozie din lume se bazeaza pe dovezile indubitabile aduse referitoare la bolile grave pe care le provoaca Beriliul într-un timp lung de expunere: “This problem has been known for many yearsand all responsible manufacturers of Beryllium containing products procedures to minimise the risk to their employees or the users of their products.“ Din aceasta cauza, marea majoritate a sculelor antiscânteie sunt BERYLLIUM-FREE, acesta dând urmatoarea asigurare clientilor sai pe site-ul companiei: “AMPCO METAL Bronye Tools will perform equally with the Copper Beryllium alloys, without the risk”.

Programul Carltsoe Safety Tools, se bucura de o experienta de peste 50 de ani in fabricatia sculelor antiexplozieOferta cvasicompleta de scule antiexplozie LIFE TIME WARRANTY acopera peste 3000 de produse fabricate din ambele aliaje: Aluminiu-Bronz si Beriliu-Cupru, pentru toate zonele ATEX: 0, 1 si 2, 20, 21 si 22, precum si M1 si M2, in minerit. Toate aliajele sunt certificate de Federal Institute for Material Research and Testing, Berlin, Germania. Siguranta oferita in toate zonele cu pericol real de explozie este ilustrata de deviza: „If you just had the right tools”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *