Respectand cu strictete Standardul european EN 60900:2012 si dotate cu izolatii si protectii care nu conduc electricitatea, sculele electroizolate UNIOR Slovenia comercializate de Unior-Tepid, sunt apreciate ca unele dintre cele mai sigure scule pentru a fi utilizate la lucrari sub tensiune pana la 1000V, in curent alternativ si 1500V, in curent continuu, asigurand o protectie totala.

Fiecare componenta a gamei de scule electroizolate (indiferent daca vorbim de chei fixe, inelare, tubulare, capete chei tubulare, clesti, surubelnite, foarfeci, antrenoare cu clichet reversibil, seturi de scule, ferastraie, cutite, pensete) este izolata individual, numai partile cromate de actionare ramanand neizolate. Constatam la sculele electroizonate UNIOR doua straturi de izolatie de culori diferite: primul strat, interior, ofera izolatia electrica, iar cel de-al doilea, exterior, asigura protectia mecanica pentru izolatia electrica (daca al doilea strat devine vizibil scula se inlocuieste cu una noua). La clesti situatia este putin diferita, proba de smulgere a manerelor constrangand producatorii sa recurga la procedeul injectarii materialului izolant in locul imersiei, in timp ce la gama de surubelnite procedeul injectarii este unic, imersia pentru asigurarea celor doua straturi fiind exclusa.

Este cunoscut faptul ca fiecare scula este controlata individual prin teste de impact, dielectrice, de penetrare, de aderenta si de nepropagare a flacarii, asigurandu-se astfel un control 100%, in laboratoare proprii UNIOR.

Fabricate din oteluri de inalta calitate (compozitie speciala pentru calire-revenire, la surubelnite crom vanadium molibden), folosind proceduri speciale de fabricatie (spre exemplu capete tubulare: forjare la rece pentru tolerante mai stranse, ce include revenirea, fosfatarea si contractarea, urmata de prelucrare CNC, sablare, cromare, plastifiere dublu strat; partile taietoare ale clestilor sunt tratate prin inductie), sculele electroizolate UNIOR sunt concepute pentru o utilizare simpla si sigura, bucurandu-se de maxima ergonomie. Fabricantul UNIOR din Slovenia, spre deosebire de marea majoritate a brandurilor de scule electroizolate comercializate pe piata romaneasca, nu este un simplu integrator (care doar izoleaza sculele fabricate in acest scop de diversi producatori), capacitatile sale de productie, care asigura gama completa de uneltar, punandu-i la dispozitie atat scula de mana, cat si materialul pentru izolarea la 1000V, in curent alternativ si 1500V, in curent continuu, operatiune pe care o executa pe propriile linii de fabricatie. Mai mult, referinta din speech-ul  Presedintelui grupului UNIOR, Darko Hrastnik, din 7 Iunie a.c. la celebrarea evenimentului “A century of excellence for next millenium”:  „Ne dorim consolidarea pozitiei de leader pe calitate si locul intai in ceea ce priveste varietatea sculelor electroizolate pe piata din Europa”, arata pozitia si importanta de care se bucura aceasta gama nisata de scule de mana.

Marcajele sculelor electroizolate UNIOR sunt clar identificabile de catre persoane cu vedere normala, sau corectata, fara alte mijloace de marire suplimentara, fiecare scula de mana si/sau componenta de scula fiind marcata cu claritate si in mod permanent. INSCRIPTIILE OBLIGATORII prevazute de Standardul european EN 60900:2012 sunt respectate cu strictete: 1. numele producatorului; 2. modelul/referinta de tip; 3. anul de fabricatie; 4.simbolul CEI corespunzator pentru lucrul sub tensiune, respectiv triunghi dublu;5.Indicatia 1 000 V imediat alaturat simbolului triunghi dublu:    6.Numarul standardului CEI aplicabil imediat langa simbolul triunghi dublu – CEI 60900.

De asemenea, ca si conditie de validitate a sculelor electroizolate, la sculele UNIOR LOCUL DE APLICARE AL INSCRIPTIILOR este pe deplin respectat: pe stratul de material electroizolant sau pe partea metalica: inscriptia nr.1 si pe stratul de material electroizolant: inscriptiile nr.2-6.

Spre deosebire de alte branduri de scule electroizolate comercializate in mod frecvent in piata, care nu respecta una sau mai multe cerinte din marcajele mai sus enumerate, prevazute de standardul european ca si conditii de validitate a sculelor electroizolate, sculele UNIOR nu au inscriptionari interzise (spre exemplu, sculele de mana nu trebuie sa poarte alte marcari suplimentare privind TENSIUNEA, exceptand pe cea descrisa mai sus, standardul precedent, EN 60900:2004, care si-a incetat valabilitatea in data de 19.07.2015, prevedea ca si cerinta obligatorie trecerea anului de publicare al standardului, limitarea marcarii anului fiind admisa doar in lipsa de spatiu; alte caracteristici sau informatii care nu sunt necesare la locul de munca, cum ar fi anul publicarii standardului, trebuie asociate cu fiecare produs prin alte mijloace, cum ar fi informatiile codificate – cod de bare, microcipuri etc. –  sau trebuie asociate cu ambalajul).

Intrebat fiind si ce ar putea aduce nou urmatorul standard EN 60900, consilierul juridic al UNIOR-TEPID, care a aprofundat versiunea: 2012 raportata la versiunea anterioara: 2004, ne-a raspuns ca vede posibila o inasprire a conditiilor de testare obligatorie a unor categorii de scule electroizolane, cu impact direct asupra procedeelor de fabricatie (injectarea/imersia materialului electroizolant) la gamele clesti si surubelnite, la care testarea periodica este obligatorie.

Toate aceste cerinte de marcare trebuie atent observate si verificate de utilizatorii sculelor electroizolate, atat de cei industriali, cat si de catre sectorul hobby, intrucat validitatea acestui tip de scule are ca principal rol protectia vietii. Ca si garantie de siguranta in utilizare a sculelor electroizolate UNIOR se constata aplicarea marcarii VDE a prestigiosului Institut german de certificare din Offenbach (care nu este singurul institut de specialitate pentru certificarea sculelor electroizolate, dar este cel mai cunoscut si, din acest motiv, solicitat in mod expres de unii utilizatori profesionali din Romania, sub denominatia scule VDE). Fata de toate cerintele de securitate care sunt respectate cu strictete de fiecare scula electroizolanta UNIOR, pe drept cuvant, acestea sunt identificate in piata utilizatorilor profesionali drept scule VDE, brandul UNIOR fiind unul dintre principalii producatori la nivel mondial de scule electroizolate, care a respectat in permanenta standardele si reglementarile legislatiei Europene si mondiale in ceea ce priveste protectia muncii, sanatatea si securitatea la locul de munca, mentinandu-si si consolidandu-si pozitia de furnizor important al industriei de prelucrare a materialelor.

O prezentare video a acestor produse puteti regasi aici:

https://www.youtube.com/watch?v=0Lk1h315rtU&list=PL9A82A82CB0E8652E&index=42

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *