Adi Drăgan și Vali Brădățeanu despre aventura care îi așteaptă la Brașov

După 6 luni de pauză competițională automobilismul românesc de performanță intră în scenă odată cu startul în  etapa cu o tradiție de peste 42 de ani: Raliul Brașovului, fost „Raliul Zăpezii” și actualmente Tess Rally Dunlop. Aceasta reprezintă și primul raliu pentru echipajul cu numărul de concurs 55 – Adrian Drăgan și Vali Brădășeanu – în care vor evolua la bordul unui automobil cu motor supra alimentat și tracțiune integrală în cadrul Clasei 3.

 

În weekendul premergător etapei brașovene, alături de alți membrii ai echipei Napoca Rally Academy, furnizorul și preparatorul mașinii de concurs Subaru Impreza N15, cei doi au efectuat o primă sesiune de antrenamente în apropierea localității Straja din Județul Alba Iulia. Un prim test scurt în care Adrian și Vali s-au concentrat asupra unei adaptări rapide la potențialul noii mașini sub directa îndrumare a piloților Vlad Cosma și Bogdan Marișca. Cu această ocazie Adrian Drăgan a testat în premieră și pneurile Dmack cu care va concura în debutul sezonului.

„Am avut duminica trecută un prim contact cu mașina, în jur de 50-60 km, destul de puțin pentru a ne lămuri pe deplin asupra performanțelor.  Am pornit încet și am crescut treptat ritmul pentru a înțelege comportamentul, funcționarea transmisiei, a diferențialelor și a pneurilor. Clar mașina are un potențial enorm, este echilibrată și a fost pregătită bine de tehnicienii Napoca, cu care iată avem deja o relație care intră în al treilea an. Dar față de tot ceea ce am pilotat până acum este o altă lume, alte mase inerțiale, altă motricitate pe viraje, alte frâne. Oricum, vreau să felicit echipa pentru modul cum au pregătit mașina și condițiile perfecte în care s-au desfășurat testele. Probabil că în primele raliuri vom încerca să învățăm mașina, iar ulterior vom cauta și performanța. Avem nevoie de foarte mulți kilometri cu mașina în regim de cursă pentru a putea emite pretenții reale la podium. Mai ales că în Clasa 3 o adevărată „groapă cu lei” sunt piloți care au și 15 ani de experiență pe integrale. Nu ne va fi ușor, dar cu sprijinul partenerilor noștri, cărora vreau să le multumesc încă odată pentru tot sprijinul lor atât celor care sunt alături de noi din 2011, UNIOR Tepid și SKF, dar și Toshiba România cred că vom reuși să depășim repede obstacolele așa cum am făcut-o și până acum. Și poate că puțin din spiritul și tenacitatea japoneză se va regăsi și în evoluția noastră” a declarat Adrian Drăgan la finalul testelor.

Micul Monte Carlo vine în 2013 cu o serie de noutăți pentru concurenți și spectatori. 140 km de probă specială și Poiana pe noapte sunt ingredientele care condimentează  „el clasico de România”. Asemănarea cu celebrul Monte Carlo nu este întâmplătoare și este dată nu doar de faptul că raliul Brașovului deschide sezonul, dar și de vremea schimbătoare care influențează direct rezultatul final.

Aproape că nu există an în care capriciile meteorologice să nu dea peste cap strategiile puse minuțios la punct în intersezon. Decisivă în acest raliu dovedindu-se întotdeauna alegerea pneurilor.

Brașovul vine după o pauză competițională de aproape 6 luni, ceea ce atrage invariabil foarte mulți concurenți la start. Ediția 2013 se anunță însă și mai interesantă, organizatorul găsind o formula inedită pentru traseu. Astfel, Superspeciala din centrul orașului dispare, punctul de atracție al primei zile devenind urcarea pe Poiană, dar la lumina proiectoarelor. De altfel, raliul începe vineri 22 Martie cu un strat festiv si o paradă în centrul Brașovului după care concurenții iau startul pe deja obișnuita coborâre pe Pârâul Rece, o probă ce va fi parcursă de altfel de trei ori pe durata celor două zile și se continuă cu alte două speciale de ”încălzire” Poiana Mărului și Șinca Nouă, foarte rapide și selective.

Cu siguranță, lupta pentru podium se va da pe celebrele probe Babarunca și Cheia, ce vor deschide balul în ziua de Sâmbătă, pentru ca pe final concurenții să sprinteze pe clasicele Pârâul Rece, Râșnov și Poiana, dar pe coborâre. În total, în cele două zile concurenții vor avea de parcurs 140 km de probă specială, însă rezultatul va depinde foarte mult de vreme.

În Clasa 3 acolo unde vor puncta anul acesta Adrian și Vali se va da probabil cea mai strânsă luptă pentru puncte, la start fiind înscriși 13 concurenți, aceasta fiind de departe cea mai populată clasă din Campiontul Național de Raliuri Dunlop 2013.

„Am vrut să facem acest pas spre Clasa 3, în primul rând pentru că vrem să ne întrecem cu cei mai buni, asta este în opinia mea esența competiției și asta este ceea ce așteaptă de noi partenerii care ne susțin. În general în viață, în tot ceea ce am făcut am urmărit performanța fie că a fot vorba de realizări pe plan profesional, familial sau sportiv. Am demostrat anul trecut că avem știința de a gestiona un campionat și de a câștiga atunci când nu aveam prea multe șanse. Va fi mai greu, dar simplul fapt de a fi prezenți într-o companie atât de selectă și puternică ne motivează suplimentar.” Adrian Drăgan


Despre partenerii echipajului auto motor și sport

Toshiba Europe GmbH (TEG) este o subsidiară a Toshiba Corporation, Tokio, un grup internațional cu o istorie de peste 130 de ani. Toshiba este unul dintre cei mai mari producători de IT și consumer electronics din lume și unul dintre principalii inovatori din domeniul high-tech. Printre produsele comercializate de Toshiba în România se numără: laptopuri, tablete, televizoare LCD/LED, playere DVD și Blu Ray și HDD-uri.Toshiba Corporation a fost fondată în 1875, ajungând astăzi să dețină peste 550 de companii care angajează 202.000 de oameni în întreaga lume, generând o cifră de afaceri de peste 74 de miliarde de dolari (la nivelul anului fiscal 2011).

SKF este lider la nivel mondial în furnizarea de rulmenți, kituri și accesorii pentru distribuție, elemente de suspensie și angrenare roată. An de an, SKF lansează pe piață produse destinate celor mai noi tipuri de autovehicule. Kiturile SKF acoperă 97% din parcul de autoturisme din Europa. Grupul SKF este prezent în peste 130 de țări și are 15.000 de distribuitori în întreaga lume.

UNIOR TEPID, membru fondator al Centrului Național de Scule, prezent pe piața din România de peste 12 ani deține în portofoliu 35 de programe, din care 75% sunt distribuite în exclusivitate, cu adresabilitate către absolut toate domeniile (industrie, construcții, auto, agricultură, HORECA, uz casnic). Centrul Național de Scule este un concept care reunește rețeaua de distribuitori de scule de mână profesionale cu cea mai importantă cotă de piață, în special pe segmentul industrial. Centrul Național de Scule înseamnă acoperire la nivel național, calitate industrială, sortiment complet, livrare în ziua primirii comenzii, soluții tehnice în timp real.

02-04-2013